Naturhistorisch Museum & Vivarium

Dit museum werd opgericht onder de Nederlandse periode en was het eerste museum van het land. Het opende zijn deuren voor het publiek in 1829.

PicsIn 1839 werd het museum op zijn huidige locatie ondergebracht in een galerij en een vierkante zaal, naar het ontwerp van de architect Bruno Renard, namelijk in de oude brouwerij van de Sint-Maartensabdij. Tijdens zijn uitbreiding en herinrichting, ingehuldigd in juni 2001, werd ernaar gestreefd om de 19de-eeuwse sfeer van een "kunst- en rariteitenkabinet" te behouden. Ook is er een galerij van opgezette dieren die zowel zeldzaam als buitengewoon zijn. U kunt er onder meer de eerste olifant bezichtigen die in 1839 in België aankwam.

Een levend museum

Typisch voor het museum voor natuurhistorie is de aanwezigheid van een vivarium waar vissen, vogelspinnen, amfibieën en levende reptielen leven in een nagebootste habitat. Zo kunt u er de prachtige brilkaaimannen, pijlgifkikkers uit de Amazone, zeldzame Egyptische schildpadden of Jamaicaanse boa’s bewonderen die tegenwoordig met uitsterven bedreigd zijn.

Een museum in een netwerk

Het museum van Doornik is ook... deelnemen aan programma’s ter bescherming en voortplanting van bedreigde fauna. Het museum van natuurhistorie van Doornik is lid van de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA). Deze organisatie omvat de grootste Europese zoo’s en heeft als doelstelling de bescherming van bedreigde diersoorten dankzij kweekprogramma’s en campagnes om burgers te sensibiliseren voor natuurbehoud.

Natuurhistorie Museum & Vivarium

Cour d’honneur de l’Hôtel de Ville

Rue Saint-Martin 52 - 7500 Tournai

Téléphone : +32 69/33.23.43

Email : musee.histoire.naturelle@tournai.be

Openingsuren en prijzen