Met het treintje

Ga op de Paul Emile Janson plein(tegenover de Dienst voor Toerisme) aan boord van het treintje voor een rondrit van ongeveer 40 minuten door de pittoreske straten en ontdek opmerkelijke gebouwen en de historische buurten van Doornik.

Voor individuele bezoekers :

Kostprijs : € 5 /pp (€ 2.5 kinderen tot en met 6 jaar) - stadsbezoek met audiocommentaar in twee talen

July en augustus : dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag om 15u30. Vertrek vanaf de Dienst voor Toerisme

De wijk rond het stadhuis

De eerste buurt waar het treintje door rijdt is de wijk rond het stadhuis. Het stadhuis, gelegen in het hart van een gezellig park, neemt een deel van de oude benedictijnenabdij Sint-Maarten in, een Doorniks klooster uit de 11de eeuw waarvan nu nog een indrukwekkende romaanse crypte te zien is, alsook een deel van het gotische klooster uit het einde van de 15de eeuw. Sinds 1809 biedt het onderdak aan de administratieve diensten van de stad. Naast het stadhuis bevindt zich het Museum voor Schone Kunsten, het enige gebouw in Wallonië van art-nouveau-architect Victor Horta en tevens zijn enige museum !

De Sint-Jacobswijk

Het treintje rijdt vervolgens richting Sint-Jacobswijk De Sint-Jacobskerk is, na de kathedraal, het indrukwekkendste religieuze bouwwerk van Doornik. Het is tevens de enige parochiekerk van de stad die geklasseerd is als uitzonderlijk patrimonium van Wallonië. De Sint-Jacobskerk is een halte van de pelgrims uit Vlaanderen en Noord-Europa die op weg zijn naar Santiago de Compostela.

De kaaien van de Schelde

Vanaf de linkeroever van de Schelde kan men de "Pont des Trous" bewonderen, een van de meest prestigieuze overblijfselen van de middeleeuwse militaire architectuur in België. De cafés en restaurants aan de volledig gerenoveerde kaaien en de promenade langs het water nodigen de voorbijgangers uit tot ontspannen en flaneren.

De historische wijk

De rondrit eindigt vlak bij de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, een pareltje van middeleeuwse architectuur, beschermd door de UNESCO, en bij het oudste belfort van België, dat eveneens op de erfgoedlijst van de UNESCO staat.

Praktische informatie

Op reservatie voor groepen van minimum 25 pers. Rondrit van 40 minuten. Vertrek vanaf Dienst voor Toerisme - kostprijs : € 4

Schoolgroepen : 4€ (3€ voor kleuters)