De kathedraal

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO, is een architecturaal meesterwerk.Architecturaal meesterwerk van het middeleeuwse westen, onze kathedraal is één van de absolute ‘must’ van onze stad. De proporties van het gebouw zijn indrukwekkend : lengte 134 m, waarvan 58 m enkel voor het koor; het dwarsschip is 67 m breed en de torens gaan tot 83 m hoog. Het middenschip en het dwarsschip, daterend uit de twaalfde eeuw, zijn in Romaanse stijl. Het koor, afgewerkt in 1254, is van gotische stijl. Dit mengsel van stenen biedt haar een onmiskenbare originaliteit en de vijf massieve torens die de skyline van de stad bepalen, maken de kathedraal uniek.

Het interieur is versierd met talrijke decoratieve elementen alsook met een opmerkelijk meubilair. Zo zijn de laterale poorten versierd met Romaanse beeldhouwwerken. De dwarsbeuk werd door Cornelius Devriendt in 1572 uitgevoerd. De zogenaamde schatkamer (museum) is ook de belangstelling waard, met de aanwezigheid van uitzonderlijke werken zoals de twee belangrijkste reliekchrijnen van Onze-Lieve-Vrouw en van Sint Eleutherius, onschatbare ivoren, zilverwerk, en een wandtapijt van Arras uit de veertiende eeuw...

Sinds 2006 zijn er grote restauratiewerken aan de gang: stabilisatie van het gotische koor, vervanging van het dak, reiniging van de natuurstenen muren, restauratie van de glas-in-loodramen... De werkzaamheden veranderen altijd en elke dag kunnen de bezoekers de onlangs gerenoveerde delen ontdekken.

De tentoonstelling (Zichtbaar, onzichtbaar, de kathedraal in beeld. 100 meter geschiedenis) die te ontdekken is op de omheining rond het gebouw, onthult wat verborgen is dankzij bijzondere beelden. De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, haar geschiedenis, haar betekenis voor de stad, haar architectuur, haar schatten en de restauratiewerken komen allemaal aan bod. De 20 minuten durende 3D-film , "La cathédrale, de la pierre au ciel" (de kathedraal, van de eerste steen tot het huidige bouwwerk), te zien in de dienst voor toerisme, of een rondleiding met een gids bieden u de kans om nog meer te weten te komen.

Openingsuren en prijzen