Art Nouveau

Het Museum voor Schone Kunsten is het enige gebouw dat de meester van Art Nouveau, Victor Horta, in Wallonië heeft gebouwd en het is tevens zijn enige museum !De glazen koepels op het schildpad-vormige gebouw zorgen voor een natuurlijke lichtinval. De intieme tentoonstellingszalen met schilderijen liggen rond een grote hal waar men beeldhouwwerken kan bewonderen. Het gebouw biedt een interessant voorbeeld van de overgang van de art nouveau naar modernisme geïnspireerde door de "Art Deco". Dit museum herbergt de collectie van de Brusselse mecenas Henri Van Cutsem en bezit de enige twee in België tentoongestelde werken van Manet.

De eerste projecten dateren uit 1907. Maar 2 gebeurtenissen zullen de onthulling uitstellen : eerst, de diefstal van de bekende Mona Lisa in Parijs. Horta verandert zijn projecten zodat een museumsuppoost die in de centrale zaal staat al andere tentoonstellingszalen kan controleren. Ten tweede, de eerste wereldoorlog. Het museum werd ingehuldigd in 1928.

Naast het Museum voor Schone Kunsten, heeft Doornik enkele mooie Art Nouveau privégebouwen bewaard. We vinden hier de stempel van de architecten Gustave Strauven, Georges De Porre, Paul Clerbaux. Enkele mooie voorbeelden, versierd met graffiti, zijn onder meer te zien in de stationswijk en in de Boulevard du Roi Albert.