Museum voor Schone Kunsten

Het Museum voor Schone Kunsten van Doornik is een uitzonderlijk erfgoed en het enige museum ontworpen door Victor Horta

PicsHet Museum voor Schone Kunsten van Doornik is uitzonderlijk, enerzijds door zijn architectuur, anderzijds door zijn belangrijke kunstverzameling van een uitzonderlijk erfgoed.

Meesterwerken uit de verzamelingen van het museum

Het museum voor Schone Kunsten beschikt over een verzameling moderne kunstwerken van de Brusselse mecenas Henri Van Custem en bezit de enige twee in België tentoongestelde werken van Manet.

De tentoongestelde schilderijen en beeldhouwwerken gaan van de Vlaamse primitieven (Campin, de la Pasture, Bruegel, enz.) tot hedendaagse kunstenaars. De 17de en 18de eeuw worden vertegenwoordigd door Rubens, Jordaens, Snyders, Watteau...

Ook impressionistische kunstwerken zijn er te bewonderen dankzij de werken van Manet, Monet, Seurat en Van Gogh. Een belangrijke plaats wordt gegeven aan Belgische kunstenaars (Ensor, Claus, de Braekeleer, enz.) en kunstenaars uit Doornik (Rogier de la Pasture, Gallait, Pion, Dumoulin, enz.).

Het enige museum ontworpen door Victor Horta (1908-1928)

Dit is het enige museum dat ooit door de architect Victor Horta (1907-1928) is ontworpen. Het werd oorspronkelijk ontworpen in de vorm van een "schildpad" en vormt een intrigerend voorbeeld van de overgang tussen de art nouveau en de modernistische "art deco". Het museum was zijn tijd vooruit (ingehuldigd in 1928, hoewel de eerste ontwerpen dateren van 1907) en is zonder twijfel één van de eerste prototypes van een "modern" museum ter wereld.

Het Museum voor Schone Kunsten

Enclos Saint-Martin 3 - 7500 Tournai

Téléphone : +32 69/33.24.31

Email :musee.beaux-arts@tournai.be

Openingsuren & prijzen