Folkloremuseum

Folklore museum of Doorniks Huis : het leven van weleer in Doornik en op het platteland tussen 1800 en 1950.

PicsIn de 23 expositiezalen (1100 m²) hangt een intieme en serene sfeer. Het museum is ondergebracht in een 17de-eeuws gebouw en schetst het leven van weleer in Doornik en op het platteland tussen 1800 en 1950.

Een museum geweid aan het dagelijks leven

Het museum biedt een les over de dingen des levens: gaande van geboorte, doopsel, school, communie, oude beroepen (klompenmaker, kousenmaker, tonnenmaker, zadelmaker, zager, smid, enz.), militaire dienst tot het huwelijk... Het roept ook het dagelijks leven op met zijn talloze huishoudvoorwerpen, een brede waaier aan mode van weleer, een heleboel gezelschappen met o.a. een zaal gewijd aan de Royale Compagnie du Cabaret Wallon Tournaisien, en allerlei kunststromingen (porselein, tapijten, tin, drukkunst, enz.). Maar ook feesten, carnaval en folklore-optochten... En traditionele volkspelen, waaronder het hoefijzerwerpen, waarvan een erg mooi spel te vinden is in het estaminet van het museum.

Een fascimile van het reliëfplan in opdracht van Lodewijk XIV

Bezoek de eerste verdieping om een idee te krijgen van hoe Doornik eruit zag onder Lodewijk XIV dankzij het grote reliëfplan.

Folkloremuseum

Réduit des Sions 32-36 - 7500 Tournai

Téléphone : +32 69/22.40.69

Email : musee.folklore@tournai.be

Openingsuren en prijzen